KATRE BAL PAZARI olarak;
Aktarlar sektöründe faaliyet göstermekteyiz.Kaliteli hizmet anlayışımız,uygun fiyatlarımız ile sektörün önde gelen isimleri arasında yerimizi aldık.Uzman kadromuz,eğitimli personelimiz ile siz değerli müşterilerimizin memnuniyetini sağlamayı ilke edindik.Hedefimiz;her zaman sektörde aranan,tercih edilen ve güvenilen bir firma olma özelliğimizi sürdürebilmektir.Yılların kazandırdığı tecrübe ve deneyimi sizlerle paylaşan firmamız,her geçen gün yenilenip,büyümeye devam etmektedir...
-- ÜRÜN ÖZELLİKLERİ --
ŞEKERLENMEDE ISININ ÖNEMİ
Balların şekerlenme süresinin; saklandığı yerin ısı derecesi ile yakından ilgisi vardır.10-18 derece sıcaklığındaki bir yerde saklanan ballar daha çabuk kristalleştikleri halde 10 derecenin üzerindeki yerlerde saklanan ballar ise hiç şekerlenmezler.Nem bakımından en iyi ortam %60-65 arasıdır.Yukarıda konu edilen durumlara göre bal ya iri zerrecikler halinde yada çok ince ve sıkı zerrecikler halinde şekerlenirler.
Şekerlenmiş ballar 45 derece sıcaklıktaki bir su içinde benmari usulü ile bir süre bırakıldıklarında ,yine eski mineral maddelerinden hiçbir kayıba uğramamaktadır.55 derecenin üstünde ise değerlerinden pek çoğunu kaybetmektedir.
Halkımızın böyle granüleşmiş(Kristalize olmuş - kremleşmiş)ballara hileli nazarı ile bakıp satın almaya yanaşmamasından ötürü değilmidir ki ;bugün bilhassa İstanbul'daki tüketiciler anzim ve vitaminleri kaybetmiş bal yemek mecburiyetinde kalmaktadırlar.Çünkü bilhassa kavanozlarda satılan süzme ballar kristalize olunca bu bal hilelidir diye müşteri alamamakta,bal satıcıları ise haklı olarak ballarını satın aldıkları yere iade etmek yada kendileri ısıtmak,eritmek,zorunluluğunda kalmaktadırlar.
Benmari usulü ile balları eski haline getirmek olanağından yoksun olan satıcılar hiçbir kurala riayet etmeden balları direk olarak ateşle ve yüksek ısıda eritmekte ve tekrar piyasaya sürmektedir.Tabiidir ki herhangi bir mürekkebe ve kontrol altına yapılmayan ve ancak satıcının insaf iz'an ve vicdanına kalan bu ameliyede gerekli kurallara riayet edilip edilmediği düşünülmeye değer.
BAL NİÇİN,NEDEN ŞEKERLENİR?
Balı tanımlarken birleşiminde %18-20 oranında da şekerli maddeler bulunduğu belirtilmişti.Balda %80 oranındaki şekerin %3,8'i bildiğimiz kullandığımız çay şekeri denilen (SAKKAROZ) halindedir.Geri kalan şekerli kısma (invert şeker) denir.Bu invert şekerde balda genellikle ÜZÜM ŞEKERİ (Glikoz-Destroz)ve MEYVE ŞEKERİ (Früktoz-Loviloz)diye iki halde bulunur.
Bal içindeki sakkaroz denilen çay şekeri şeklindeki tatlı maddenin balın donması ile bir ilgisi yoktur. Baldaki çay şekeri oranının yüksek olması balın kristalleştirilmesini bazı müelliflere göre de son derece geç ve güç etkiler.
Balın donmasını etkileyen kısım meyve şekeri ile üzüm şekeri arasındaki orandır.Bir balın bileşiminde üzüm şekeri çok ise o bal kısa sürede ve daha çabuk şekerlenir.Meyve şekeri çok ise daha geç ve güç şekerlenir.
BALIN ŞEKERLENME - KRİSTALLEŞME KREMALAŞMA VE GRANÜLEŞMESİ
Hemen Şurasını belirtelim ki; arıların özellikle çiçeklerden derlediği bütün tabii ballar,kovanlardan çokarıldıktan birkaç saat yada sene içerisinde mutlaka granürleşirler , yani şekerlenirler.Bu tamamiyle tabii bir olaydır.Çiçek ballarının kristalleşmesinde saat ile seneler gibi uzun bir süre farkı olmasının nedeni;balın derlediği çiçeklerin çeşidi ve saklandığı yerin ısısı ve nemi ile yakından ilgilidir.
Bazı çiçeklerden derlenen ballar çok kısa zamanda kristalleşir.Örneğin;Hindiba çiçeklerden derlenen ballar daha ekistraktörn makinasından geçirilmek üzere petek sırları bozulmaya başlamasından birkaç saat sonra şekerlenme başlar.Kolza,ayçiçeği,pamuk,püren,akasya,yonca ve tırtıl balları da birkaç hafta yada ay içerisinde mutlaka şekerlenirler.
Hiç şekerlenmeyen ballar çiçeklerden derlenen ballar olmayıp çam balı gibi böcek ve balsıra balı gibi yaprak salgınlarından arılarca derlenen ballardır.Böcek ve yaprak salgısı olan bu ballar dahi pamuk ve ayçiçeği gibi çiçek balları ile karşılaştırıldığı takdirde bunlarda mayalanarak bir süre sonra kristalleşebilirler.
Balların kovanlardan erken çıkarılması,peteklerin gözleri sırlanmadan alınması da balın kısa sürede şekerlenmesine sebep olur.
Açıkta ve iyi sterilize edilmemeiş kaplarda saklanan ballar daha çabuk kristalize olduğu halde ağızları sıkıca ve hava almayacak şekilde kapatılmış kaplarda saklanan ballar daha geç şekerlenirler.
Hakikaten;bugün,dünden çok daha fazla,dünyanın dikkatini üzerine çeken Ana Arı Sütü -Polen (Çiçek Tozu) ve bal hakkında yapılan tecrübe , teknik ve ilmi araştırmalar bu tabiat mahsüllerinin binbir derde deva birer harika gıda oldukları açıkça anlaşılmıştır.Bilhassa arı sütündeki , bugünkü tekniğin dahi henüz açıklayamadığı %3 nispetindeki bilinmeyen bileşimler,hayatın sırrı olarak kabul edilmektedir."İnsan sağlığında mucizeler yaratan bu üstün gıdanın , henüz bilinmeyen son derece aktif birleşimleri,Tıp'ın geleceğinde,büyük kıymet ve önem kazanacaktır."
Nitekim, son yapılan ilmi araştırmalarda Arı sütünde bir tabiat harikası bulunmuştur.Arı sütünde bir tabiat harikası bulunmuştur.Arı sütünün bünyesinde gayet kuvvetli radyoaktif ve manyetik enerji mevcut olduğu meydana çıkarılmıştır.Polen bitkinin can noktasıdır.Kalbidir,ruhudur,tümüdür.Yaşantının her unsuru içinde mevcuttur.Arılar yavrularını çiçeklerden ayakları ile topladıkları bu tozlarla beslerler.
Bal'a gelince , bitki tabiatta yaşantısını devam ettirecek olan POLEN'i beslemek için kalbinde birktirdiği kanın (nektarının)hülasası Bal'dır.Bal yaşantıyı temin eden enzimlere sahiptir. İnsan vucudunda zararlı mikropları öldüren gayet kuvvetli bir antibiotiktir.Bilinmeyen birleşimlere sahip harika ve tam bir gıdadır.Bal'da insanlar için bütün şifalar mevcuttur.Bu Allah'ın (cc) Sözüdür.
*** HİZMETLERİMİZ ***
- YAYLA BALI
- YAYLA ÇİÇEK BALI
- AKASYA BALI
- IHLAMUR BALI
- KARAKOVAN BALI
- SÜZME ÇİÇEK BALI
- YAYLA BALI
- DUT PEKMEZİ
- TABİİ ÇİÇEK TOZU
- ARIMAYA
- SULTAN MESİR
- POLEN
- SEPET VE SEKSİYON BALI
- ARI SÜTÜ
- KUDRET NARI
- ORMAN BALI
- ÇAM BALI
- DOĞA SALGI BALI
- ARICILIK MALZEMELERİ
Yetkili | Serdar GÜNAY |
GSM | 0532 455 56 03 |
Telefon | 0372 253 28 68 |
Faks | 0372 251 92 27 |
katrebalpazari@hotmail.com | |
Resmi Web Sitesi | |
Adres | Üzülmez Caddesi Devran İş hanı K.1 No.1 67020 Merkez |
Şehir | ZONGULDAK |